En lang historie

Mennesket har gennem vores efterhånden lange tilværelse lært, at vi kan skabe stærke bånd til mange dyr. Dyr der oprindeligt har været en del af vores liv til brug for alt fra arbejde, mad, transport, jagt og krig.

Hesten er ingen undtagelse, og for omkring 6.000 år siden begyndte arbejdet med at tæmme vilde heste. Ikke kun for deres evner til at kunne rides på af os, så vi kunne tilbagelægge store afstande, men også som trækdyr i landbruget.

Det er først i moderne tider, at hesten er blevet erstattet af traktorer og andet i landbruget, for indtil da var en gård eller et husmandssted ikke meget værd uden heste til at hjælpe med arbejdet. Noget der stadig er meget almindeligt i fattigere dele af verden den dag i dag.

Hesten er blevet en hobby

Du finder ikke mange arbejdende heste i Danmark i dag. Der er dog stadig nogle. Carlsberg har heste, der trækker de gamle vogne rundt i Københavns gader, der er politiheste, der er kongehusets heste, der trækker kareterne, og der er gardehusarernes heste, som alle er blandt de arbejdende heste, der stadig virker her i landet.

Det sagt, så er langt de fleste heste dyr, der lever et liv, hvor de enten bruges til sport eller bare som en hobby. De første er dem, der sammen med deres ejere deltager i stævner indenfor spring og dressur, mens resten nyder tilværelsen rundt om i landet på rideskoler og hos private i deres stalde.

Er du ude at køre på de danske landeveje, så er det ikke ualmindeligt at se rigtig mange heste, der går på fold. Danmark er nemlig et land med mange heste. Selvom antallet er gået kraftigt ned, efter hestene ikke længere havde den samme betydning i landbruget.

Mere end bare en hest

Som med de fleste andre dyr, og især dem, der er blevet domesticeret, så findes der mange forskellige slags heste.

Der er de små ponyer, der generelt har et tålmodigt temperament, og som er gode heste for børn og unge, der er små, tætte heste, hvor især islænderne skiller sig ud ved at være den eneste art, der også kan ride tölt og pas helt naturligt, trækheste, rideheste, hurtige heste og alt ind imellem.

Alle har deres fordele, og det gælder om at vælge en hest, der passer til ens temperament. Måske vil du gerne selv ride din hest til, og måske foretrækker du en, der allerede er arbejdet med. Hestens alder har også betydning, for heste kan som alle andre være både for unge og for gamle. Det svarer lidt til om du vil finde dine egne Euro-væddemål eller lytte til diverse eksperter og orakler.

Der hører meget til det at finde den rette hest, og derfor starter de fleste på en rideskole, hvor de kan lære om det hele og opleve mange forskellige heste, indtil de skal have deres egen en dag.